16 november 2017

Bloggen en schrijven (nieuws, 2017)

Met dank aan Nesbø, Larsson en Mankell


Goed nieuws voor zwoegende crimebloggers: er is nog een auteursleven mogelijk na het bloggen. Gewoon stug doorwerken aan je eigen manuscript en wie weet valt het ergens in het pulletje. Het is de Noorse blogger Geir Tangen in ieder geval gelukt.

Geir Tangen is met meer dan 170.000 volgers de populairste crimeblogger van Noorwegen. Begin vorig jaar maakte hij de overstap naar het schrijven (van een boek). In eigen beheer gaf hij zijn debuut Het meesterwerk uit. De prestigieuze uitgever Gyldendaal had er een maand voor nodig om in Het meesterwerk een meesterwerk te zien en bracht het boek internationaal onder de aandacht. Inmiddels zijn de rechten aan vijftien landen verkocht.

Tangen zou zijn achtergrond verloochenen als hij in zijn boek geen verwijzingen zou plaatsen als eerbetoon aan de Scandi-noir. De schrijver knipoogt meermaals naar bestsellers als Jo Nesbø's De roodborst, Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson en Dwaalsporen van Henning Mankell. Ook aan veelbesproken series als The Bridge en The Killing brengt hij een ode.

Het meesterwerk is het eerste deel van een drieluik. Journalist Viljar Ravn Gudmundsson ontvangt een mail van iemand die aankondigt al scherprechter het leven van een vrouw op te eisen. Als de vrouw de volgende dag vermoord wordt aangetroffen, realiseert Viljar zich dat het bloedserieus was. Zeker als hij na door de politie ondervraagd te zijn weer een bericht van een aangekondigde dood ontvangt.

Inspecteur Lott Skeisvoll moet op jacht naar een achteloze seriemoordenaar die erop uit lijkt te zijn de politie te willen tergen. Maar is hij wel zo achteloos?

Het meesterwerk van Geir Tangen verschijnt in februari 2018 bij uitgeverij The House of Books.

Geen opmerkingen: