26 november 2017

Enige beweging (nieuws, 2017)

Genootschap in gesprek met nieuwe sponsor voor Gouden Strop


Het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) spreekt komende week met een mogelijk nieuwe sponsor voor de Gouden Strop, de belangrijkste thrillerprijs van het land. Dat heeft schrijver Charles den Tex, voorzitter van de Stichting Gouden Strop, zaterdag gezegd tijdens de jaarvergadering van het misdaadauteursgilde. 

Er lijkt dus eindelijk enige beweging te zitten in de impasse waarin de thrillerprijs verkeert na de door velen bekritiseerde uitreiking in juni van dit jaar. De naam van de mogelijke geldschieter werd niet vrijgegeven tijdens de jaarvergadering, omdat het overleg met deze nog moet beginnen.

Er is nog niets vastgelegd, maar er circuleren wel plannen en ideeën, aldus een van de aanwezigen tijdens de vergadering. Zo moet het sponsorschap een verbintenis zijn die voor meerdere jaren wordt aangegaan. Via de televisie (lees: RTL) moet er niet alleen aandacht zijn voor de winnaar van de prijs, maar ook voor de genomineerden. Als het even kan moet het prijzengeld voor de bekroonde auteur omhoog naar 25.000 euro, is er naast de juryprijs ook sprake van een publieksprijs. Last but not least: het moet bespreekbaar worden dat de naam Gouden Strop wordt vervangen.  

Dit jaar werd de winnaar van de Gouden Strop bekendgemaakt tijdens een uitzending van RTL Late Night. Er was veel kritiek op de uitzending, die met weinig allure gepaard ging. Volgens GNM-voorzitter Peter Römer lag dat aan een te korte voorbereidingstijd. Komende jaren moet dit beter gaan, vindt de GNM-voorzitter en dat standpunt wordt gedeeld door RTL. 

Er wordt gedacht aan meerdere uitzendingen via RTL, te beginnen bij de shortlist. De Gouden Strop zou dan de enige literaire prijs in  het land zijn die meerdere malen per jaar aandacht krijgt op tv. Door het instellen van een publieksprijs zullen de kijkers meer bij de Strop worden betrokken. De mogelijkheid werd geopperd een vlogger filmpjes te laten maken over genomineerden en/of hun boek. Uit de vergadering die werd bijgewoond door pakweg twintig van de in totaal 135 leden kwam enige instemming, maar niemand meldde zich om deze klus te klaren. Een ander plan om de winnaar van de Gouden Strop het geschenkboekje van het daaropvolgende jaar te laten schrijven, werd de grond in geboord met het argument dat de organiserende stichting CPNB altijd een grote naam zoekt voor dit kwarwei.

Al de plannen kunnen natuurlijk alleen doorgaan als de Strop blijft en dat is mede afhankelijk van de uitkomst van de gesprekken met een nieuwe sponsor. Omdat de waardering voor een prijs, zo blijkt uit de praktijk, rechtstreeks te maken heeft met de hoogte van die prijs, zal het bedrag omhoog moeten. Het bestuur van de Stichting Gouden Strop streeft naar 25.000 euro.

Of de Schaduwprijs zal blijven bestaan is onzeker, omdat voorlopig zwaar wordt ingezet op de Strop zelf. De jury voor de Strop zal volgend jaar worden betaald door de Lira, zo is toegezegd. Wat de naamsverandering van de Gouden Strop betreft, werd gemeld dat niet alle eventuele sponsors onder de indruk zijn van de naam. Er zijn geldschieters geweest die hun naam niet direct wilden verbinden aan een prijs met het woord 'strop'. Onder de aanwezigen was er weinig enthousiasme voor een naamswijziging, maar er kwamen uit de vergadering ook geen protesten. Volgens een andere toehoorder verzandde de discussie in vage algemeenheden.

Bestuurslid John Brosens legt na acht jaar zijn taken neer, zo werd zaterdag ook bekend. Hij wordt opgevolgd door Michel van Bergen Henegouwen, oftewel schrijver Michael Berg. Na de vergadering was er de traditionele borrel, gevolgd door 'een mystery dinner'. Het aantal aanwezige leden was toen gestegen tot veertig. 

1 opmerking:

Ink zei

Ik moet zeggen dat ik het wel goed vind klinken. Een publieksprijs naast de juryprijs zal het zeker veel meer gaan laten leven. Laat die prijs, hoe hij dan ook gaat heten, maar bekender worden onder de gewone lezer. De Gouden Strop is onder de gewone lezers niet zo wijd bekend. Hoe raar misschien dan ook. Het geldbedrag verhogen geeft ook meer aanzien, alhoewel de genoemde hoogte niet perse nodig zou zijn. Belangrijker lijkt mij voorlopif dat er meer aandacht rondom de prijs gaat komen. En de naam? Ach, mag best eena opgefrist toch? Al hebben andere prijzen altijd de naam van het eigen bedrijf, dus of het daar mooier van wordt? Beter een sponsornaam dan helemaal geen prijs denk ik maar. Het is Nederlands enige serieuze spannende boekenprijs, dus laat het niet net als de Kogel verdwijnen. Ik duim mee..