22 november 2017

Publiekslieveling (nieuws, 2017)

Saskia Noort vist opnieuw achter het net

Het werd nog eens fijntjes gememoreerd bij De Wereld Draait Door: Saskia Noort was voor de vijfde keer genomineerd voor de NS Publieksprijs. Maar daar hadden de stemmers maling aan. Opnieuw bleef de schrijfster van de thriller Huidpijn met lege handen achter. Sportjournalist Michiel van Egmond echter mocht voor de derde keer de trofee mee naar huis nemen. Zijn boek De wereld volgens Gijp werd Boek van het jaar 2017.

Michiel van Egmond
won met 27 % van de stemmen. Als 2e eindigde De levens van Jan Six van Geert Mak (Atlas Contact) met 23% van de stemmen. Van Egmond won de NS Publieksprijs in 2013 met Gijp en in 2014 met Kieft.

De andere genomineerden waren naast Noorts Huidpijn, Mijn verhaal van Johan Cruijff, Judas van Astrid Holleeder en Thomas Dekker van Thijs Zonneveld. Er is in totaal 96.000 keer gestemd. Van Egmond ontving naast een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500 en een NS Altijd Vrij 1e klas abonnement voor één jaar ter waarde van € 6.420. Vooraf waren de genomineerden ervan overtuigd dat de prijs naar de zus van Willem Holleeder zou gaan.

De Publieksprijs voor het Nederlandse Boek wordt uitgereikt sinds 1987. Sinds 2001 is NS sponsor van de prijs en is de naam NS Publieksprijs. Het boek dat de meeste stemmen vergaart, mag zich voortaan Boek van het Jaar noemen. De zes oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2016 tot 1 juli 2017).

In het vervolg op Gijp (2012) laat Van Egmond de lezer kennis maken met het oude en het nieuwe leven van voormalig voetballer René van de Gijp.

Geen opmerkingen: